Google halfgod van het internet.

Website Designer artikel

Google halfgod van het internet

Op 29 januari 1998 publiceerden Larry Page en Sergey Brin hun "paper aan het MIT - bringing order to the web". Het blijft me altijd verbazen hoe weinig webdesigners, en mensen die met SEO bezig zijn, dit daadwerkelijk gelezen hebben.

Google is er op 15 jaar tijd in geslaagd om de dominerende zoekmachine te worden. Googelen is een begrip en een woord dat ook in het woordenboek vermeld staat. Akkoord in de wereld is er nog wel wat concurrentie; Yandex in Rusland, de chinezen zit ook niet stil en de tandem Yahoo - Bing haalt nog een behoorlijk percentage in de Vs. In België heeft Google minstens 95% marktaandeel. Oude zoekmachines als Alta Vista of Ilse in Nederland zijn langzaam maar zeker weggedrukt door de reus.

Google zit constant zijn zoekalgoritme te verfijnen en te optimaliseren. Google heeft niet van vandaag op morgen deze dominante positie bereikt. De zoekmachine was beter, sneller en minimalistischer dan de anderen. En ook vandaag blijft Google open over zijn filosofie.

Google is ook beursgenoteerd. De aandeelhouders krijgen graag mooie winstcijfers voorgeschoteld, en daar is niets mis mee. Het enorme potentieel van het bezoekersaantal moet daarom omgezet worden in winst. Van conversie gesproken.

De paradox is dat Google dit bereikt heeft met een netwerk van gratis software, applicaties en diensten!
google halfgod

De 2de website met het meeste aantal zoekopdrachten is ook eigendom van Google. You Tube is de nr 2. Veel kans dat u een Gmail account heeft, dat u een mobiel apparaat heeft met Android, dat u surft met Google Chrome. Foto's bewerken met Picasa. Bloggen met Blogger. Misschien heeft u een Google+ account. Met Google maps heb je jouw reisroute bekeken, of u reist de wereld virtueel rond met Google Earth. Of u werkt online met Google docs en Google drive,... tientallen gratis applicaties.

Het sublieme is dat al die software en accounts perfect met elkaar samenwerken ongeacht met welk besturingssysteem dat je werkt. De Google producten zijn hoogwaardig en moeten niet onderdoen voor betalende software en worden constant verder ontwikkeld.

Natuurlijk vindt u advertenties naast uw zoekopdrachten, en worden fijne You Tube video's meestal van een advertentie voorzien. Maar zolang dat Google het evenwicht kan bewaren dat de bezoekers niet afhaken ziet de toekomst er rooskleurig voor hen uit.

11/05/2013 Luc Siebens