Dark modus webdesign heeft vele voordelen

Webdesign met een donkere achtergrond biedt heel wat voordelen

Websites met een donkere achtergrond zijn trendy. Misschien wel de trend voor dit jaar. Webdesign heeft te maken met het ontwerpen en het geven van vorm aan de front-end van websites, dus wat het publiek te zien krijgt. Begin jaren '80 keek je ook al naar donkere schermen met groene of amber letters, dus helemaal nieuw is het niet.

Steeds meer websites zijn ook in de dark modus te bekijken

De dark mode lijkt vandaag de dag een normaal begrip te worden in de samenleving. Je zult ook merken, dat er steeds meer bedrijven zijn, die je de mogelijkheid bieden om bij de weergave van de website te kiezen voor de light mode of de dark mode.

donkere achtergrond op uw website

 

De dark mode betekent niets anders dan dat de website een zwarte of donkere achtergrond zal hebben en de tekst licht van kleur zal zijn. De bedoeling van deze mode is dat het onder andere de leesbaarheid verhoogt. Op een donker scherm kan je een heel mooi contrast bereiken. Sommige personen gebruiken deze mode gewoon omdat het aantrekkelijk is en onderscheidend. Over het algemeen zul je merken, dat de meeste websites de light mode gebruiken. Uit onderzoek is echter gebleken, dat de dark mode je ogen minder vermoeid als je in een donkere of minder goed belichte ruimte bent.

Als je bijvoorbeeld deze website over sportweddenschappen aan het bezichtigen bent, die deze modus hanteert, dan kun je gerust de dark modus gebruiken om in ieder geval de kleine lettertjes die voor deze weddenschappen gelden goed door te nemen.

Je wilt als bedrijf de ecologische afdruk van je website verminderen? Dan kan je voor een donkere achtergrond opteren.

Websites met een donkere achtergrond vond je vroeger vooral bij fotografie websites, kunstwebsites, museums, gaming websites, film, muziek websites, festivals, restaurants, nightclubs, maar ook grotere namen als WeTransfer, Star Wars, Casino online websites,....

Persoonlijk bekijk ik nu reeds mijn Facebook in de dark mode. Alle grote sociale media bieden standaard dark mode aan.

Er wordt met de smartphone ontzettend veel gesurft en vele apps kiezen eveneens voor donkere achtergronden. Een donkere achtergrond verbruikt minder energie, waardoor je minder vaak je batterij moet opladen. Een langere batterijduur betekent dat de kans dat de bezoeker online blijft, zonder onderbreking, verhoogt. Het is dus milieuvriendelijker en economisch meer rendabel.

En wat dacht u van een betere slaap?

Het gebruik van beeldschermen in onze leefgewoontes wordt steeds normaler en veelvuldiger. De smartphone vervangt van alles, ook de wekker. Dat is geen probleem, maar op een helder scherm kijken voor het slapengaan, verlengt de inslaaptijd. Het duurt dus langer voor je in je welverdiende (diepe) slaap komt. Wat op lange duur een slechte invloed kan hebben op je gezondheid. We vermelden dan nog even dat je in dark mode, minder blauw licht hebt (blauw licht hou je wakker) en dat je minder snel uitgedroogde ogen zal krijgen.

Visueel ziet het er gelikt uit

Je foto's en video's zien er gelikt uit op een donkere achtergrond. De dark mode maakt je website een stuk cooler. Dark mode betekent niet dat je voor een zwart-wit layout gaat. Neen je mag zelfs iets meer kleurvariatie gebruiken dan in de light mode.

The best of both worlds, laat de keuze aan de bezoeker over.

In goed webdesign is de inhoud volledig gescheiden van de weergave. De layout wordt bepaald door weergaveklassen die men in een CSS bestand 'verzamelt'. Deze verzameling bepaalt dan het imago op het scherm. Een css bestand kan je dan laden door een knop te plaatsen op de front-end, de publieke versie van een webpagina. Moeilijk is dit niet, een voorbeeld hoe je dit codeert vind je op W3Schools.

 

07/02/2022